Kolik stojí catering na firemní akci a co ovlivňuje cenu?
Občerstvení, pro mnoho lidí důvod, proč vůbec chodí na firemní nebo společenské akce. Skvělý event prostě musí mít prvotřídní catering. Jenže kolik to bude stát? Jaké služby budete potřebovat? A na čem cena za občerstvení závisí?
Co je to catering a jak jej správně chápat?
Catering není jenom občerstvení, je to komplexní služba. Jistě, jídlo a nápoje jsou středobodem této služby, ale catering má mnoho dalších parametrů. Na jakém nádobí je jídlo servírováno? Jak vypadají stoly a mobiliář, na které je jídlo servírováno? Jak je oblečená obsluha a číšníci? Dokáže obsluha komunikovat s vašimi hosty v cizím jazyce? Odpovídá jídlo, inventář, mobiliář i obsluha svým stylem a kvalitou požadované atmosféře a naladění vaší firemní akce?
Catering musí být zážitek
Je to podobné, jako když jdete do restaurace. Vždy očekáváte nějaké naprosté minimum. Chcete mít na stole ubrus bez skvrn, čisté sklo, vyleštěný příbor, poctivé jídlo, které přinese příjemná obsluha. V levnější restauraci vám bude ke štěstí stačit, když se do sytosti najíte dobrého jídla. Ale v dražší restauraci budete mít mnohem vyšší nároky na prostředí, prezentaci a kvalitu jídla, ochotu obsluhy atp. K dokonalé spokojenosti například očekáváte, že vám číšník bude schopen k vybranému jídlu doporučit i vhodné víno. A budete za to ochotni zaplatit více peněz.
Občerstvení musí odpovídat typu akce
Catering vybírejte vždy podle typu, velikosti prostoru a podle toho, zda se jedná o vnitřní nebo venkovní akci. Vybírejte podle programu eventu a podle jeho zvoleného konceptu. K určitým typům akcí je vhodnější gala večeře nebo banket, pro jiné akce a prostory bude výhodnější občerstvení formou recepce (raut, buffet).
Jídlo musí odpovídat době a programu vaší akce
Jiné občerstvení vyberete pro konferenci s celodenním programem a jinak bude menu koncipováno pro večerní firemní akci. Masité, tučnější pokrmy a sýry jsou pro tělo náročné na trávení, organismus se při zažívání těžkého jídla dostává do útlumu. Proto taková jídla neservírujte během denního programu konference, jinak budou vaší hosté po obědě usínat. Naopak během večerního programu, kdy se očekává zvýšená konzumace alkoholu, jsou těžší a tučná jídla spíše žádoucí.
Kdo je váš host?
Catering na vaší akci máte proto, abyste na hosty udělali dojem. Převážně české hosty neohromíte tradiční českou kuchyní, ale můžete s ní sklidit úspěch, pokud máte převážně zahraniční hosty. Českým hostům naopak budete chtít ukázat něco exotičtějšího, nebo alespoň netradičního. Vždy dejte pozor na kulturní a národnostní specifika. Pro vaše hosty mohou být z těchto důvodů problematické některé druhy jídel, masa nebo surovin.
Na čem je možné ušetřit a za co si připlatíte?
Cena za jídla a nápoje je daná a hýbat s ní příliš nelze. Můžete ale učinit mnoho správných rozhodnutí, která vám v konečném důsledku nějaké peníze ušetří.
Volba způsobu servírování občerstvení?
Gala večeře, zanášený slavnostní banket o několika chodech je mnohem náročnější na velikost prostoru, protože obsluha servíruje sedícím hostům u kulatých stolů. Je také náročnější na personál, na každých 6 až 8 hostů totiž připadá jeden číšník. Naproti tomu občerstvení formou recepce (raut, buffet) je sice méně slavnostní, ale také méně náročné na prostor i obsluhu, protože kuchaři hostům servírují pouze teplou kuchyni. U studené kuchyně, dezertů a nápojů se hosté zpravidla obsluhují sami.
Vnitřní nebo venkovní prostor?
U venkovního občerstvení budete potřebovat nezbytné zastřešení pro jídlo i hosty, případně rovnou stan. Stan je schopná pro vás obstarat přímo cateringová společnost, avšak jedná se o placenou službu. Venkovní občerstvení umožňuje živé vaření nebo grilování, což je ve vnitřních prostorách realizovatelné jen těžko.
Lokální cateringová společnost mimo Prahu?
Pořádáte firemní akci v Liberci? Pak je logické, že si najmete cateringovku z Liberce, protože ušetříte na dopravě. S opravdu velkými klienty a velkými rozpočty však má zkušenosti pouze několik málo pražských firem. Pokud tedy pořádáte něco opravdu speciálního nebo opravdu velkého mimo Prahu, nemusí být sázka na místní firmu úplně bezpečná.
Catering od majitele prostoru?
Je poměrně logické, že pokud pořádáte konferenci v nějakém hotelu nebo kongresovém centru, že vám catering nabídne provozovatel daného prostoru. Může vám také doporučit služby svého preferovaného nebo výhradního dodavatele. Jiná volba obvykle znamená příplatek na nájmu prostoru.
Je libo něco speciálního?
Vaší akci můžete ozvláštnit nějakou nečekanou atrakcí pro hosty. Pokud v rozpočtu zbývá prostor, můžete mít například ochutnávku koňaků, destilátů nebo doutníků. Případně můžete hostům představit kouzlo molekulární kuchyně, ale ne každý dodavatel má dostatek zkušeností, aby toto dobře zvládl.
Buďte dobrý klient!
Zadání pro cateringovou společnost by mělo být co nejjasnější. Měli byste vědět, co přesně chcete a jaký na to máte rozpočet. Komplikovaný, nerozhodný nebo nevzdělaný klient znamená zdlouhavé jednání a v konečném důsledku i vyšší cenu. Pokud budete častěji spolupracovat s jedním dodavatelem, kterému důvěřujete a jednání o spolupráci nebudou zbytečně komplikovaná, můžete se naopak dočkat různých slev, výhodných balíčků nebo pozorností.
Kolik tedy stojí catering na firemní akci?
Na závěr jednoduchá otázka, na kterou není lehké jednoduše odpovědět. Pokud pořádáte večerní firemní akci v Praze v délce trvání 4 až 6 hodin, pak v cenách roku 2016 počítejte s náklady na kompletní catering ve výši cca 1500 Kč na osobu bez DPH. Je to částka, díky které si budete moci dovolit mít na svém menu zajímavé a netradiční položky a služba bude dodána v prvotřídní kvalitě.
Pokud nechcete nic zvláštního, vašim hostům budete podávat českou kuchyni a služba bude stále odvedena ve špičkové kvalitě, počítejte s náklady na kompletní catering ve výši cca 1000 Kč na osobu bez DPH.
Pokud naopak chcete naprostou pecku, o které si vaši hosté budou ještě několik let vyprávět a posílat vám tisíce děkovných dopisů, počítejte s částkou vyšší než 2000 Kč na osobu bez DPH. Jedná se například o tématicky laděné občerstvení na akci, jejíž konceptem je zasazení do nějaké historické doby nebo stylu, a to včetně inventáře a dekorací.
Líbilo? Sdílejte článek vašim přátelům!
Připravujete vlastní event a potřebujete pomoci?
Vyplňte následující formulář s dotazem nebo s poptávkou, která se týká přípravy a pořádání Vaší firemních akce, společenské akce nebo konference. Nejpozději během dvou pracovních dní se Vám ozvu zpět.
Mohlo by vás také zajímat
Jak snadno zadat pořádání firemní akce agentuře?
Zobrazit více
Originální koncept dělá z eventu výjimečnou událost
Zobrazit více
Moje sítě